misiek

misiek

Starszy Kucharz
[Przepisów: 26]

Pierogi z kapustą i grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pierogi wymagają dość dużo pracy, dlatego warto pomyśleć o nich na weekend.

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami

 

  • Ciasto na pierogi:
  • 600g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki płaskiej soli
  • 1 szklanka letniej wody
  • Farsz:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • grzyby suszone 100g
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami
Mąkę wyrabiamy ręką z jajkiem, solą i wodą na gładkie ciasto. Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy okręgi.

Grzyby przepłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie moczymy co najmniej 1 godzinę w letniej wodzie, a następnie siekamy. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Kapustę siekamy na drobne kawałki i dodajemy wraz z cebulą do grzybów. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotowy farsz układamy na jednej połowie każdego „ciastowego krążka” i lepimy pierogi. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie (najpierw powinna się zagotować) od momentu wypłynięcia około 1 minutę.