Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i grzybami wg kasnaj
Wykonanie farszu: Grzyby leśne należy zalać wodą i odstawić aby zmiękły na około godzinę. W międzyczasie kroimy kapustę na drobno i umieszczamy w garnku a następnie gotujemy aż stanie się miękka. W między czasie zaczynamy gotować grzyby w wodzie w której je namaczaliśmy około 25 minut. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę, następnie szklimy na patelni na małej ilości oliwy. Następnie wszystkie składniki mieszamy z kapustą, doprawiamy pieprzem i solą i gotujemy razem przez około 30 minut. Ciasto i wykonanie pierożków: W dużej misce mieszam: mąkę, wbite jajko, szczyptę soli i powoli dodaję ciepłą ale nie gorącą wodę. Jeżeli dobrze połączymy składniki ciasto jesteśmy w stanie wyrobić za pomocą widelca. W kolejnym etapie uzyskane ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowujemy na stolnicy a drugą zawijam w ściereczkę aby nie wyschło. Na rozwałkowanym cieście wycinamy placuszki za pomocą szklanki z ostrym wykończeniem. Na placuszki łyżeczką wykładamy farsz a następnie zagniatamy rogi. W zagotowanej i osolonej wodzie gotujemy pierogi aż wypłyną na wierzch. Następnie podbierakiem wyciągamy z garnka i hartujemy pod zimną wodą. Podajemy z cebulką albo bez.