Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i grzybami Zosi
Mąkę przesiać, wbić jajko, dodać szczyptę soli. Dodać odrobinę wody i wyrobić ciasto. Grzyby umyć, namoczyć i ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Po ugotowaniu grzybki pokroić. Obraną cebulę, posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Kapustę odcisnąć z kwaśnicy, pokroić, ugotować. Z kapusty odlać wywar. Dodać grzyby i cebulę. Można dodać kilka łyżek wywaru z grzybów. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Przygotowane ciasto rozwałkować (grubość 3 mm). Szklanką wykroić kółka. Nakładać farsz i zlepić pierogi. Wrzucić pierogi do wrzącej wody i gotować 4 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z omastą.