zosiasamosia

zosiasamosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Pierogi z kapustą i grzybami Zosi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne pierogi z nadzieniem z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami Zosi

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami Zosi

 

  • CIASTO:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • FARSZ:
  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 60 dkg kiszonej kapusty
  • przyprawy: sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami Zosi
Mąkę przesiać, wbić jajko, dodać szczyptę soli. Dodać odrobinę wody i wyrobić ciasto. Grzyby umyć, namoczyć i ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Po ugotowaniu grzybki pokroić. Obraną cebulę, posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Kapustę odcisnąć z kwaśnicy, pokroić, ugotować. Z kapusty odlać wywar. Dodać grzyby i cebulę. Można dodać kilka łyżek wywaru z grzybów. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Przygotowane ciasto rozwałkować (grubość 3 mm). Szklanką wykroić kółka. Nakładać farsz i zlepić pierogi. Wrzucić pierogi do wrzącej wody i gotować 4 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z omastą.