Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i mięsem
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej rowek. Dodać jajka. Następnie podgrzać mleko, podlać nim mąkę i wyrobić ciasto. FARSZ: Ugotować łopatkę, zmielić przez maszynkę do mięsa. Kapustę lekko zagotować, dobrze odcedzić, wycisnąć z niej wodę i pokroić drobno. Zmieszać z przygotowanym wcześniej, zmielonym mięsem. Cebulkę drobno pokroić. Zrumienić ją na połowie porcji margaryny. Dodać do wymieszanej kapusty i łopatki wieprzowej. Przyprawić solą, pieprzem i kucharkiem. Ciasto rozwałkować. Na każdy kawałek dać trochę farszu i szklanką wykrawać pierogi. Ugotować wodę z solą. Gdy się ugotuje dać do nich pierogi. Pogotować ok. 7-9 minut. Pozostałą część margaryny roztopić. Na talerz wyłożyć pierogi. Polać je roztopioną margaryną.