elizabeth702

elizabeth702

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Pierogi z kapustą i serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wariacja na temat pierogów

Pierogi z kapustą i serem

Składniki:

Pierogi z kapustą i serem

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko
  • Farsz:
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 25 dag sera białego
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i serem
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko i ciepłą wodę. Wyrobić ciasto.
Kapustę ugotować do miękkości, następnie zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, usmażyć w oleju. Do zmielonej kapusty dodać ser biały, usmażoną cebulkę oraz sól i pieprz.
Ciasto podzielić na części. Rozwałkować placki. Szklanką wycinać kółka, w środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi na pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie, aż pierogi wypłyną na wierzch. Podawać polane cebulką.