Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Pierogi z kapusty i grzybów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne pierogi na wigilijny stół

Pierogi z kapusty i grzybów

Składniki:

Pierogi z kapusty i grzybów

 

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • gorąca woda
  • sól,
  • ew. 1 całe jajo
  • lub 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju

 

  • Farsz:
  • kapusta kwaszona - 70-100 dag
  • mrożone obgotowane grzyby (kozaczki, podgrzybki, sitaki, maślaki lub inne grzyby leśne) - 30-35 dag
  • cebula - 3 szt
  • olej - 4 łyżki
  • sól
  • pieprz,
  • ew. zioła: majeranek, bazylia
  • żółtko jaj - 1-2 szt

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapusty i grzybów
Farsz grzybowo - kapuściany: Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna wypłukaćodcisnąć i ugotować do miękkości w małej ilości wody. Odcedzić, wystudzić i drobno posiekać. Cebulę obrać posiekać. Grzyby lekko rozmrozić, posiekać. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić cebulę i grzyby i usmażyć, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodać kapustę podgrzać , wymieszać i przyprawić do smaku solą, pieprzem majerankiem - ew. dodać żółtko jaja i wymieszać. Ciasto na pierogi : Każdy ma swój sprawdzony przepis ale podaję też swój: Przesianą na stolnicy mąkę mieszam z odrobiną soli, dodaję jajko lub żółtko, ale przeważnie robię bez jaj, tylko zarabiam mąkę zmieszaną z solą i 1 łyżką oleju, orazgorącą wodą. Wody dodaję tyle, by wchłonęła się całkowicie, a ciasto było jędrne, jednolite i błyszczące, czyli musi być dobrze wrobione.Wyrobione ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką kółka.Na każde kółko ciasta nałożyć kopiastą łyżeczkę farszu, który wcześniej został sporządzony.I dokładnie skleić brzegi każdego pieroga. Gotowe pierogi wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować 3-4 minuty, licząc od chwili wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podawać polane smażoną na oliwie cebulką.