Sposób przygotowania:
Pierogi z kapusty i grzybów
Farsz grzybowo - kapuściany: Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna wypłukaćodcisnąć i ugotować do miękkości w małej ilości wody. Odcedzić, wystudzić i drobno posiekać. Cebulę obrać posiekać. Grzyby lekko rozmrozić, posiekać. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić cebulę i grzyby i usmażyć, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodać kapustę podgrzać , wymieszać i przyprawić do smaku solą, pieprzem majerankiem - ew. dodać żółtko jaja i wymieszać. Ciasto na pierogi : Każdy ma swój sprawdzony przepis ale podaję też swój: Przesianą na stolnicy mąkę mieszam z odrobiną soli, dodaję jajko lub żółtko, ale przeważnie robię bez jaj, tylko zarabiam mąkę zmieszaną z solą i 1 łyżką oleju, orazgorącą wodą. Wody dodaję tyle, by wchłonęła się całkowicie, a ciasto było jędrne, jednolite i błyszczące, czyli musi być dobrze wrobione.Wyrobione ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką kółka.Na każde kółko ciasta nałożyć kopiastą łyżeczkę farszu, który wcześniej został sporządzony.I dokładnie skleić brzegi każdego pieroga. Gotowe pierogi wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować 3-4 minuty, licząc od chwili wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podawać polane smażoną na oliwie cebulką.