Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
Mąke, przesiać, wymieszać z solą, dodać 1 jajko i wlewać wodę, wyrobić ciasto.
Przykryć ściereczką, by nie wyschło.
Kaszę gryczaną ugotować z solą i masłem.
Odstawić do ostudzenia.
Cebulę obrać, posiekać i zrumienić na maśle.
Ostudzoną kaszę i ser zemleć w maszynce, dodać cebulę, majeranek, jajko, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Ciasto na pierogi rozwałkować, wykrawać kółka, nadziewać farszem, skleić.
Gotować w dużej ilości osolonego wrzątku, pod przykryciem.
Gdy wypłyną dogotować odkryte.
Podawać polane skwarkami.
Przykryć ściereczką, by nie wyschło.
Kaszę gryczaną ugotować z solą i masłem.
Odstawić do ostudzenia.
Cebulę obrać, posiekać i zrumienić na maśle.
Ostudzoną kaszę i ser zemleć w maszynce, dodać cebulę, majeranek, jajko, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Ciasto na pierogi rozwałkować, wykrawać kółka, nadziewać farszem, skleić.
Gotować w dużej ilości osolonego wrzątku, pod przykryciem.
Gdy wypłyną dogotować odkryte.
Podawać polane skwarkami.