Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami susz
Z mąki, jajka, oleju i szklanki ciepłej wody zrobić elastyczne ciasto. Grzyby umyć i zamoczyć na kilka godzin, ugotować, zmielić w maszynce lub bardzo drobno posiekać. W wywarze z grzybów ugotować kaszę gryczaną. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce smalcu. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na pozostałym smalcu. Połowę usmażonego boczku odłożyć. Do reszty boczku wsypać kaszę, grzyby, cebulę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty lub szklanka wyciąć krążki. Na każdy kawałek ciasta nałożyć farsz, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować około 4-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podawać okraszone usmażonym boczkiem.