Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Główkę czosnku włożyć w całości do piekarnika nagrzanego do 200 st, piec około 40 min.Mąkę przesiać, wysypać na stolnicę, zrobić kopiec z zagłębieniem. Wodę zagotować, prawie wrzącą wlewać do zagłębienia wyrabiając łyżką na początku, dodać olej, sól, jajko, wyrabiać rękoma aż ciasto nabierze konsystencji i gładkości.Słoninkę stopić na patelni, cebulkę poszatkować w kosteczkę, dodać smalec i zeszklić razem ze skwarkami ze słoniny. Zawartość patelni dodać do kaszy, pozostawiając łyżkę wytopionego tłuszczu. Twaróg ugnieść widelcem, dodać do kaszy , masę wyrobić ręką, tak aby twaróg był dokładnie rozprowadzony w masie. Doprawić solą i pieprzem do smaku.Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wycinać kółka szklanką lub wycinaczem do pierogów, nakładać na każde kółko po łyżce stołowej farszu i dokładnie zlepiać brzegi.Gotować ok 3 min po wypłynięciu w osolonym wrzątku. w międzyczasie na patelnię wrzucić paseczki słoniny i boczku i wyprażyć na chrupiąco. Natkę poszatkować. Na pozostałej łyżce tłuszczu przesmażyć poszatkowaną natkę przez kilka sekund. upieczony czosnek obrać, pokroić na małe plasterki, wrzucić na patelnię na której smażyła się pietruszka i przesmażyć po min z każdej strony. Pierogi podawać polane skwarkami i posypane smażoną pietruszką i czosnkiem. Zapach jest niesamowity, smak-niebo w gębie, a pracy mniej niż przy ruskich- nie trzeba mielić ziemniaków i sera.