Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Przygotowanie farszu do pierogów: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek zawartych na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy ją w chłodne miejsce aby przestygła. Do miski wykładamy twaróg, wybijamy do niego całe jajko i mieszamy dokładnie. Cebulkę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce oleju. Do sera dodajemy przestudzoną kaszę gryczaną, podsmażoną cebulkę oraz wszystkie przyprawy. Całość mieszamy dokładnie i w razie potrzeby doprawiamy.
Przygotowanie ciasta na pierogi: Na stolnicy lub blacie usypujemy górkę z mąki, w środku robimy zagłębienie i do niego wybijamy jajko kurze oraz dodajemy trzy łyżki oleju. Całość łączymy palcami i stopniowo dodajemy gorącą wodę. Ciasto należy dokładnie wyrobić aby nie było grudek. Jeśli ciasto jest za bardzo kleiste dodajemy więcej mąki, a jeśli za suche dodajemy wodę.
Z ciasta formujemy kulę, którą dzielimy na trzy części - dwie części zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na bok a z pierwszej części formujemy wałek. Z wałeczka odkrawamy kawałki (tak jak na kopytka), każdy kawałek rozwałkowujemy na mały krążek. Krążek ciasta kładziemy na dłoni, na środek nakładamy kulkę farszu i dokładnie zlepiamy boki.
Gotowe pierogi układamy w rzędzie na stolnicy. Z kolejnymi dwoma kawałkami ciasta postępujemy tak samo. Pierogi wkładamy partiami na gotującą się, osoloną wodę. Po ich włożeniu należy je delikatnie przemieszać. Pierogi gotujemy ok. 5 minut od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
Przygotowanie skwarek do pokraszenia: Kawałek słoniny kroimy w drobną kosteczkę i wykładamy ją na patelnię. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Słoninę smażymy kilka minut aż tłuszcz się wytopi i powstaną skwarki. Następnie dodajemy cebulkę i całość podsmażamy jeszcze kilka minut. Gotowe pierogi wykładamy łyżką cedzakową na talerz i okraszamy je skwarkami. Smacznego!
Przygotowanie ciasta na pierogi: Na stolnicy lub blacie usypujemy górkę z mąki, w środku robimy zagłębienie i do niego wybijamy jajko kurze oraz dodajemy trzy łyżki oleju. Całość łączymy palcami i stopniowo dodajemy gorącą wodę. Ciasto należy dokładnie wyrobić aby nie było grudek. Jeśli ciasto jest za bardzo kleiste dodajemy więcej mąki, a jeśli za suche dodajemy wodę.
Z ciasta formujemy kulę, którą dzielimy na trzy części - dwie części zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na bok a z pierwszej części formujemy wałek. Z wałeczka odkrawamy kawałki (tak jak na kopytka), każdy kawałek rozwałkowujemy na mały krążek. Krążek ciasta kładziemy na dłoni, na środek nakładamy kulkę farszu i dokładnie zlepiamy boki.
Gotowe pierogi układamy w rzędzie na stolnicy. Z kolejnymi dwoma kawałkami ciasta postępujemy tak samo. Pierogi wkładamy partiami na gotującą się, osoloną wodę. Po ich włożeniu należy je delikatnie przemieszać. Pierogi gotujemy ok. 5 minut od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
Przygotowanie skwarek do pokraszenia: Kawałek słoniny kroimy w drobną kosteczkę i wykładamy ją na patelnię. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Słoninę smażymy kilka minut aż tłuszcz się wytopi i powstaną skwarki. Następnie dodajemy cebulkę i całość podsmażamy jeszcze kilka minut. Gotowe pierogi wykładamy łyżką cedzakową na talerz i okraszamy je skwarkami. Smacznego!
jaNina
2milutka
-Natka-
Spróbuj a się przekonasz. :) Moim dwóm mięsożernym facetom (tacie i małżowi) bardzo smakowały i jak zawsze zostaje kilkadziesiąt pierogów na drugi dzień tak w tym przypadku zjedli wszystkie. :)
2milutka
To muszę wypróbować:)