SUPERPRZEPIS

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

  • 4
  • -Natka-
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem Więcej zdjęć (5)

Pyszne, wegetariańskie pierogi w sam raz na obiad. Kasza gryczana bardzo dobrze smakuje z twarogiem.

Składniki:

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

 

  • Ciasto na pierogi
  • 60 dag mąki pszennej typ 450 + do podsypania
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 jajko kurze
  • 3 łyżki oleju
  • Składniki na farsz
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 25 dag twarogu tłustego
  • 1 jajko kurze
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka suszonej pietruszki
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • Skwarki do pokraszenia:
  • plaster słoniny - ok. 5 dag
  • 1 mała cebulka

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Przygotowanie farszu do pierogów: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek zawartych na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy ją w chłodne miejsce aby przestygła. Do miski wykładamy twaróg, wybijamy do niego całe jajko i mieszamy dokładnie. Cebulkę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce oleju. Do sera dodajemy przestudzoną kaszę gryczaną, podsmażoną cebulkę oraz wszystkie przyprawy. Całość mieszamy dokładnie i w razie potrzeby doprawiamy.



Przygotowanie ciasta na pierogi: Na stolnicy lub blacie usypujemy górkę z mąki, w środku robimy zagłębienie i do niego wybijamy jajko kurze oraz dodajemy trzy łyżki oleju. Całość łączymy palcami i stopniowo dodajemy gorącą wodę. Ciasto należy dokładnie wyrobić aby nie było grudek. Jeśli ciasto jest za bardzo kleiste dodajemy więcej mąki, a jeśli za suche dodajemy wodę.



Z ciasta formujemy kulę, którą dzielimy na trzy części - dwie części zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na bok a z pierwszej części formujemy wałek. Z wałeczka odkrawamy kawałki (tak jak na kopytka), każdy kawałek rozwałkowujemy na mały krążek. Krążek ciasta kładziemy na dłoni, na środek nakładamy kulkę farszu i dokładnie zlepiamy boki.



Gotowe pierogi układamy w rzędzie na stolnicy. Z kolejnymi dwoma kawałkami ciasta postępujemy tak samo. Pierogi wkładamy partiami na gotującą się, osoloną wodę. Po ich włożeniu należy je delikatnie przemieszać. Pierogi gotujemy ok. 5 minut od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię wody.



Przygotowanie skwarek do pokraszenia:
Kawałek słoniny kroimy w drobną kosteczkę i wykładamy ją na patelnię. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Słoninę smażymy kilka minut aż tłuszcz się wytopi i powstaną skwarki. Następnie dodajemy cebulkę i całość podsmażamy jeszcze kilka minut. Gotowe pierogi wykładamy łyżką cedzakową na talerz i okraszamy je skwarkami. Smacznego!
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Z podanych składników przygotowujemy farsz do pierogów.
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Zagniatamy ciasto na pierogi i formujemy je w wałeczek.
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Z wałeczka odcinamy kawałki ciasta, rozwałkowujemy je na krążki, nakładamy kuleczkę farszu i zalepiamy.
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Pierogi układamy w rzędzie na stolnicy i gotujemy partiami w osolonej wodzie.