SUPERPRZEPIS

Pierogi z kaszą gryczaną, serem, cebulą

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Pierogi z kaszą gryczaną, serem, cebulą Więcej zdjęć (5)

Dawno do nich nie wracałam - jakoś zapomniało mi sie jakie są dobre.

Składniki:

Pierogi z kaszą gryczaną, serem, cebulą

 

  • Na ciasto

 

  • 1 szklanka mąki + mąka do posypania
  • 3/4 szklanki wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów ( 1 płaska łyżeczka)
  • 1 łyżka oleju

 

  • Na farsz

 

  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 5 dag tłustego ( nie kwaśnego ) twarogu
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • 1 łyżka pokrojonego świeżego tymianku
  • 1 łyżka majeranku
  • pieprz mielony do smaku

 

  • Do odsmażania

 

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą gryczaną, serem, cebulą
Nastawić w garnku osoloną wodę z łyżką oleju na gazie by się zagotowała . Zrobić ciasto. Wsypać mąkę do miski , osolić, dodać olej i wlać wrzątek . Wymieszać początkowo łyżką a gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ciasto powinno być sprężyste .Zawinąć w folię spożywczą by nie obeschło. Pokroić drobno cebulę i usmażyć na złoto na oleju.Przygotować farsz mieszając kaszę, cebulę, ser, majeranek, tymianek. Doprawić solą i pieprzem.



Ciasto wałkować podsypując mąką. Wycinać szklanką krążki. Na każdy krążek nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi. Układać na wysypanej mąką tacce. Gotować na wrzątku w 2 partiach minutę od wypłynięcia ( nie trzeba dłużej bo ciasto jest parzone a farsz nie jest surowy). Wyjmować delikatnie łyżka cedzakową na talerze i zostawić chwile by ostygły. Na patelni rozgrzać masło z olejem i rumienić na nim pierożki na złoto. Podawać posypane usiekaną zieleniną z sezonowa surówką.



* Z tej porcji ciasta i farszu wychodzi 40 pierogów.
Pierogi z kaszą gryczaną, serem, cebulą
Przygotować parzone ciasto na pierogi i zawinąć je w folię by nie wyschło
Pierogi z kaszą gryczaną, serem, cebulą
Przygotować farsz do pierogów z kaszy-sera i cebuli z przyprawami
Pierogi z kaszą gryczaną, serem, cebulą
Rozwałkować ciasto-wyciąć kółka -ulepić pierogi i gotować je
Pierogi z kaszą gryczaną, serem, cebulą
Ugotowane pierogi ostudzić i podsmażyc na rumiano