Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pierogarnia u Buni

Pierogi z kaszą i grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Delikatne . Tanie . Łatwe do zrobienia .Jeśli do ciasta dodamy kurkumy zrobią się wyjątkowo dekoracyjne .

Pierogi z kaszą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kaszą i grzybami

 

  • 2 szklanki mąki + mąka do posypywania
  • 1,2 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • kilka łyżek oleju
  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej ( – 10 dag suchej )
  • 1 cebula
  • ½ pęczka usiekanej zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz mielony
  • garść grzybów suszonych
  • 1 łyżeczka kurkumy

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą i grzybami
Grzyby namoczyć . Do garnka włożyć woreczek z kaszą , wrzucić namoczone grzybki , lekko posolić - zalać wodą i gotować 20 minut . Odcedzić . Kaszę wyjąć z woreczka . Grzyby drobno pokroić i dodać do kaszy . Cebulę usiekać bardzo drobno i usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju . Usmażoną dodać do kaszy . Wsypać pokrojoną natkę .Wymieszać i doprawić do smaku . Mąkę wsypać do miski .Dodać szczyptę soli , kurkumę , 3 łyżki oleju . Zaparzyć mąkę wrzącą wodą i wymieszać drewnianą łyżką . Potem wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta rękami ( ostrożnie bo kurkuma barwi ) .Zawinąć ciasto w folię spożywczą by nie wysychało . Brać po kawałku ciasta - rozwałkowywać i wycinać szklanką krążki . Nakładać farsz ( łyżeczka farszu na krążek ) .Zlepiać pierożki . Układać na wysypanej mąką tacce . Gotować w osolonej wodzie ( partiami ) z dodatkiem 2 łyżek oleju - minutę od wypłynięcia . Wyjmować łyżką cedzakową . Podawać okraszone skwarkami , cebulką ,rozpuszczonym masłem lub zarumienioną bułką tartą . Z tej porcji wychodzi ok. 60- 70 małych pierożków ( wycięte szklanką z płaską łyżeczką farszu ). Posypuję pokrojonym szczypiorkiem bo pierogi są delikatne w smaku i szczypior fajnie ich smak uzupełnia. Gotuję grzyby razem z kaszą z 2 powodów .Po pierwsze kasza przechodzi smakiem grzybów . Po drugie mam ugotowane za jednym razem i kaszę i grzyby i tylko 1 garnek do zmywania .
Pierogi z kaszą i grzybami
Składniki prawie zawsze są w domu ( no może po za kurkumą ale tej nie trzeba koniecznie dodawać )
Pierogi z kaszą i grzybami
Przygotować farsz z ugotowanej z grzybami kaszy , cebuli i natki
Pierogi z kaszą i grzybami
Przygotować parzone ciasto na pierogi z mąki , szczypty soli , szczypty kurkumy i wrzątku
Pierogi z kaszą i grzybami
Rozwałkować płaty ciasta , wycinać krążki , nakładać farsz i lepić pierogi- gotować w osolonym wrzątku