Sposób przygotowania:
Pierogi z leśnymi grzybami i kapustą
Mąkę wysypujemy do miski, dodajemy łyżkę masła i szklankę gorącej (!) wody (oraz żółtko - lecz nie jest to konieczne). Zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3-5 mm. Przygotowujemy farsz: grzyby solimy i podsmażamy na maśle, kapustę gotujemy. Ugotowaną kapustę przekładamy do smażących się grzybów i całość smażymy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy farsz solą i pieprzem. Na skraj rozwałkowanego ciasta układamy porcję farszu, ciasto zawijamy, i dopiero wtedy wykrawamy pieróg szklanką. Brzegi zasklepiamy za pomocą widelca. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie, ok 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Porcje pierogów polewamy masłem z podsmażoną cebulą i szczypiorkiem. Polecam!