ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Pierogi z leśnymi grzybami i kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszne pierogi z leśnych grzybów i kapusty. Polecam gorąco.

Pierogi z leśnymi grzybami i kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z leśnymi grzybami i kapustą

 

  • Na ciasto:

 

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 żółtko (opcjonalnie - dla koloru)

 

  • Na nadzienie:

 

 

  • Inne:

 

  • cebula i szczypiorek do dekoracji
  • masło do polania

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z leśnymi grzybami i kapustą
Mąkę wysypujemy do miski, dodajemy łyżkę masła i szklankę gorącej (!) wody (oraz żółtko - lecz nie jest to konieczne). Zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3-5 mm. Przygotowujemy farsz: grzyby solimy i podsmażamy na maśle, kapustę gotujemy. Ugotowaną kapustę przekładamy do smażących się grzybów i całość smażymy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy farsz solą i pieprzem. Na skraj rozwałkowanego ciasta układamy porcję farszu, ciasto zawijamy, i dopiero wtedy wykrawamy pieróg szklanką. Brzegi zasklepiamy za pomocą widelca. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie, ok 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Porcje pierogów polewamy masłem z podsmażoną cebulą i szczypiorkiem. Polecam!
Pierogi z leśnymi grzybami i kapustą
Kapustę kiszoną gotujemy aż zmięknie, możemy lekko osolić wodę w której się gotuje.
Pierogi z leśnymi grzybami i kapustą
Do pierogów używamy mąki pszennej typu 450 lub 500.
Pierogi z leśnymi grzybami i kapustą
W ten sposób łatwiej kształtować pierogi, niż tradycyjnie wykrawając najpierw szklanką krążki.
Pierogi z leśnymi grzybami i kapustą
Pierogi możemy od razu ugotować lub też zamrozić na później.