Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszy i ziemniaków
Mąką wsypujemy do miski .Do mąki dodajemy gorącą wodę wymieszana z oliwą .Dodajemy sól do smaku ,wyrabiamy ciasto .Ciasto wykładamy na stolnicę .Rozwałkowujemy .Wycinamy kółka za pomocą szklanki . Kasze gotujemy w osolonej wodzie .Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie . Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę dodajemy kasze i usmażoną posiekaną cebulę .Cebule podsmażamy na maśle ,solimy do smaku .Robimy farsz mieszając go ,doprawiając pieprzem i solą do smaku . Farsz nakładamy do kółek zlepiamy pierogi.Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek ,gdy wypłyną wybieramy je łyżką cedzakową Na maśle podsmażamy tarta bułkę ,solimy do smaku . Polewamy masłem z tarta bułką ugotowane pierogi.