Sposób przygotowania:
Pierogi z k.jęczmienną i kurcz. na ostro
W garnku zagotować około litra wody z solą czosnkową. Mięso umyć, odcisnąć z nadmiaru wody, odkroić błonki,ścięgna, tłuszczyk zostawić i pokroić mięso na mniejsze kawałki. Do wrzącej wody wrzucić mięso i gotować do miękkości. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.W drugim garnku zagotować 3 szklanki wody z łyżeczka soli. Do wrzątku wsypać opłukana kaszę i zagotować. Od momentu zagotowania gotować przez 5 minut. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 15-20 minut aby kasza nabrała miękkości. Po tym czasie kaszę odcedzić i pozostawić do przestygnięcia.W między czasie pokroić drobno cebulkę i zezłocić ją na patelni. Pozostawić do ostygnięcia.Przestudzone mięso wrzucić do blendera i zmiksować drobno( można przepuścić przez maszynkę do mięsa). Rozdrobnione mięso przełożyć do miski, dodać cebulkę i kaszę, wymieszać. Gdy składniki nie będą się dobrze lepić dodać łyżkę śmietany ( ja musiałam dać). Doprawić papryką, chili i przyprawą w płynie. Wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę.Ciasto na pierogi: Do dużej miski przesiać mąkę dodać sól i paprykę. Wymieszać. Stopniowo wlewać wodę gazowaną i wyrabiać ciasto. Wyrabiać do momentu,aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Uformować kulę, podzielić na 4 części. Wziąć jedną i rozwałkować na cienki placek ( ja do podsypywania użyłam pełnoziarnistej mąki bo białej mi już zabrakło:) i dlatego pierożki są ciemniejsze ale też bardzo smaczne:)). W cieście szklanką wykrajać krążki i nakładać 1,5-2 łyżeczki farszu (pierożki mają być bardzo nadziane) i zlepiać. Postępować do momentu skończenia farszu i mięsa. W dużym garnku zagotować wodę z solą i olejem i partiami wrzucać pierożki. od momentu wypłynięcia gotować 2-3 minuty. Łyżką cedzakową wyjmować pierogi na talerz (zlać nadmiar wody). Na patelni zrumienić drobno posiekaną cebulkę i posypać nią pierożki przed podaniem. Podawać gorące. Smacznego!
MagdaMM
monikaT83