SUPERPRZEPIS

Pierogi z kurkami i warzywami

  • 5
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Pierogi z kurkami i warzywami Więcej zdjęć (5)

Dzisiaj zaszalałam i zrobiłam dwa rodzaje pierogów. Oba wyszły smaczne.

Składniki:

Pierogi z kurkami i warzywami

 

  • Nadzienie :
  • 1,5 szk kurek blanszowanych
  • 1 cebula
  • 3 suszone pomidory ( odsączone z oleju )
  • 1 czubata łyżka kaparów
  • 1,5 szk warzywnej mieszanki chińskiej ( mrożonej )
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • Ciasto :
  • 750 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
  • 375 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Pierogi z kurkami i warzywami
Nadzienie :

Mieszankę rozmrozić. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kurki posiekać, pomidory pokroić w kostkę, kapary odsączyć z zalewy. W szerokim rondlu lub na patelni rozgrzać olej, wrzucić wszystkie składniki nadzienia ( oprócz bułki tartej ) i podsmażyć. Doprawić do smaku i jeszcze chwile smażyć do miękkości warzyw. gdy farsz jest gotowy wsypać bułkę tartą i wymieszać farsz ( bułka wchłonie wszystkie soki farszu ). Farsz zostawić do przestudzenia i zabrać się za ciasto.



Ciasto :

Do miski wsypać mąkę, dodać sól i olej oraz wlać gorącą wodę. Lekko przemieszać składniki i połączyć ze sobą. Następnie wyłożyć zawartość miski na czysty blat lub stolnicę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.



Pierogi :

Ciasto dzielić na kawałki, część do wałkowania kłaść na blacie a pozostałą część zakryć ściereczką. Porcje ciasta wałkować na cienkie placki, wycinać kółka i nakładać porcje nadzienia. Dokładnie zlepiać pierogi aby podczas gotowania się nie rozkleiły. Pierogi układać na ściereczce, zakrywać drugą. Gotowe pierogi gotować w wodzie z dodatkiem soli i odrobiną oleju przez kilka minut od wypłynięcia. Pierogi można podać okraszone lub same z surówką.
Pierogi z kurkami i warzywami
najpierw przygotować nadzienie do pierogów
Pierogi z kurkami i warzywami
potem przygotować elastyczne ciasto na pierogi
Pierogi z kurkami i warzywami
ciasto walkować wycianć kółka na pierogi ..
Pierogi z kurkami i warzywami
na krążki nakładać nadzienie i zlepiać dokładnie pierogi