Sposób przygotowania:
Pierogi z mandarynkąETAP 1
 
Mandarynki obieramy dokładnie ze skórki i dzielimy na cząstki.
ETAP 2
 
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Robimy wgłębienie, w które dajemy żółtko , sól oraz olej. Zagniatamy energicznie ciasto dodając gorącą wodę.
ETAP 3
 
Tak przygotowane cienko wałkujemy. Szklanką wykrawamy koła. Na każdy krążek wykładamy cząstkę mandarynki.
ETAP 4
 
Sklejamy pierożki.
ETAP 5
 
Sklejone gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju około 3 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane podajemy polane rozpuszczonym masłem. Dodatkowo posypujemy je cukrem wymieszanym z cynamonem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ciasteczka