SUPERPRZEPIS

Pierogi z mandarynką

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Pierogi z mandarynką

Pierożki wyszły pyszne. Jeśli ktoś gustuje w pierogach z owocami polecam do wypróbowania:).
Można także przygotować je z mandarynkami z puszki.

Składniki:

Pierogi z mandarynką

Ciasto

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 żółtko,
  • Około 1 szklanki gorącej wody,
  • Szczypta soli,
  • 1,5 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • Kilka mandarynek, w zależności od wielkości (około 10 sztuk),
  • ¼ kostki masła do polania,
  • Cynamon do posypania,
  • Cukier do posypania

Sposób przygotowania:

Pierogi z mandarynką

ETAP 1

Pierogi z mandarynką
Mandarynki obieramy dokładnie ze skórki i dzielimy na cząstki.

Mandarynki obieramy dokładnie ze skórki i dzielimy na cząstki.

ETAP 2

Pierogi z mandarynką
Składniki ciasta wykładamy na stolnicę

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Robimy wgłębienie, w które dajemy żółtko , sól oraz olej. Zagniatamy energicznie ciasto dodając gorącą wodę.

ETAP 3

Pierogi z mandarynką
Na każdy krążek wykładamy cząstkę mandarynki.

Tak przygotowane cienko wałkujemy. Szklanką wykrawamy koła. Na każdy krążek wykładamy cząstkę mandarynki.

ETAP 4

Pierogi z mandarynką
Sklejamy pierożki.

Sklejamy pierożki.

ETAP 5

Pierogi z mandarynką
Sklejone gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju około 3 minuty

Sklejone gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju około 3 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane podajemy polane rozpuszczonym masłem. Dodatkowo posypujemy je cukrem wymieszanym z cynamonem.