nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Pierogi z masą makową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pierogi w wersji na słodko, na deserową nutę z nadzieniem z masy makowej będą szczególnie pasować na wigilijną kolację.

Pierogi z masą makową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z masą makową

 

  • 2 szklanki mąki plus trochę do podsypania stolnicy podczas rozwałkowywania ciasta
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • aromat pomarańczowy
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 400g masy makowej z puszki (z dodatkiem bakalii)
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Pierogi z masą makową
Z mąki, wody, jajka, oleju, cukru waniliowego i z kilku kropel pomarańczowego aromatu ręcznie zagnieść elastyczne ciasto na pierogi. Rozwałkowywać zagniecione ciasto na powierzchni podsypanej mąka, a w rozwałkowanym cieście wycinać okrągłe placki. Na każdy wycięty okrągły placek nakładać trochę masy makowej i zlepiać pieroga, a w jego złączeniu robić dłuższym końcem łyżeczki falbankę. Nastawić wodę w garnku na gotowanie. Przekładać ulepione pierogi nadziane masą makową na wrzącą wodę i wyławiać je, gdy będą już ugotowane, czyli gdy wypłyną na powierzchnię wody. Ugotowane i nieco przestudzone pierogi z masą makową ułożyć w dowolnym naczyniu i obsypać je z wierzchu kandyzowaną skórą pomarańczową.
Pierogi z masą makową
Ręcznie zagniecione elastyczne ciasto na pierogi.
Pierogi z masą makową
Rozwałkowane ciasto pierogowe z powycinanymi okrągłymi plackami na które została nałożona masa makowa.
Pierogi z masą makową
Zlepione pierogi nadziane masą makową tuż przed rozpoczęciem ich gotowania.
Pierogi z masą makową
Pierogi z masą makową podczas ich gotowania w uprzednio zagotowanej wodzie.