Sposób przygotowania:
Pieczone pierogi z makiem
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Mieszamy z drożdżami. Robimy kopczyk z wgłębieniem w środku i wlewamy do niego śmietanę. Schłodzoną margarynę siekamy na kawałki i dodajemy do mąki. Całość wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę.
Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy. Wykrajamy szklanką kółka i układamy na środku masę makową. Zawijamy i dociskamy brzegi widelcem.
Jajko roztrzepujemy w osobnej miseczce i smarujemy nim pierogi. Posypujemy makiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Zapiekamy w 180 C aż pierogi się przyrumienią.
Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy. Wykrajamy szklanką kółka i układamy na środku masę makową. Zawijamy i dociskamy brzegi widelcem.
Jajko roztrzepujemy w osobnej miseczce i smarujemy nim pierogi. Posypujemy makiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Zapiekamy w 180 C aż pierogi się przyrumienią.