IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Pierogi z mięsem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Doskonały pomysł na wykorzystanie mięsa i jarzyn z zupy

Pierogi z mięsem

Składniki:

Pierogi z mięsem

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • wody tyle, ile zabierze mąka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 30 dkg ugotowanego mięsa wieprzowego
  • 1 mała ugotowana marchewka
  • 1 mała ugotowana pietruszka
  • 1 mała ugotowana cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • Do polania:
  • 10 dkg wędzonego parzonego boczku
  • 1 mała cebula

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka i sól. Następnie powoli wlewamy letnią wodę, zagniatając dość luźne ciasto. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm. Szklanką wykrawamy krążki.
Składniki farszu mielimy maszynką o średnim sicie, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Na środek każdego krążka kładziemy łyżeczkę farszu, sklejamy pierogi. Gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem łyżki oleju i łyżeczki soli - 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Na suchą patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, wytapiamy go i dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do momentu, aż cebula lekko się zezłoci. Polewamy tym ugotowane pierogi.
Smacznego!