Pierogi z mięsem 3

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podstawowym dla mnie błędem w pierogach jest ciasto.Jeśli jest za grube i twarde można nazwać to tylko barbarzyńswem pierogów.

Pierogi z mięsem 3

Składniki:

Pierogi z mięsem 3

 

  • Składniki:
  • Ciasto:
  • 1kg mąki luksusowej
  • 1/2 litra ciepłej wody
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • Farsz:
  • 800g kapusty kwaszonej
  • 1 kg mięsa(u mnie mięso pozostałe z rosołu)
  • 2 cebule
  • 3-4 łyżeczki przyprawy do farszu i pasztetów
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka pieprzu czanego mielonego
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej świeżo otartej
  • 1-2 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem 3
Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki wyrabiamy tak,aby powstało gładkie ciasto.Wkładamy do woreczka foliowego,aby nie wyschło chociaż na 15-20 minut.Po tym czasie ciasto powinno się zmienić.Będzie gładkie i mięciutkie.Z tak przygotowanym ciastem możemy zacząć przygodę z pierogmi. Farsz: Kapustę gotujemy około 20 minut.Odcedzamy.Po wystudzeniu kroimy drobniutko.Mięso mielimy,dodajemy do kapusty.Cebulkę kroimy drobniutko i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą.Cebulka musi się zeszklić,broń boże nie zrumienić.Dodajemy do farszu.Teraz kolej na przyprawy.Przyprawiając farsz pamiętajmy,że ciasto jest mało wyraziste w smaku,więc farsz musi być dobrze doprawiony. Ciasto wałkujemy cienko,wykrawamy szklanką koła,po czym napełniamy bogato farszem i dokładnie sklejamy.Można brzegi posmarować zimną wodą,będą się lepiej kleiły. Pierogi podajemy oczywiście z cebulką zesmażoną na oliwie.