Pierogi z mięsem, grzybami i kapustą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wszystkie składniki do farszu zmielić w maszynce do mięsa, doprawić do smaku solą...

Pierogi z mięsem, grzybami i kapustą

Składniki:

Pierogi z mięsem, grzybami i kapustą

 

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • jajo
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 2 niepełne szklanki wody

 

  • Farsz:
  • 1/2 kg kapusty kwaszonej – gotować przez ok.20 min, potem wycisnąć z wody
  • 15 dag grzybów suszonych (ugotować)
  • 1/5 kg wołowiny – ugotowanej z warzywami

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem, grzybami i kapustą
Wszystkie składniki do farszu zmielić w maszynce do mięsa, doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie jeszcze vegetą.  Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na patelni, dodać do farszu, wymieszać. Składniki do ciasta wymieszać, dokładnie wyrobić, rozwałkować na grubość 3 mm, wykrawać szklanką krążki, nakładać farsz, zalepiać, wrzucać do wrzącej wody i gotować. Przed podaniem pierogi polać cebulą smażoną na oleju.