Sposób przygotowania:
Pierogi z mięsem i paprykąETAP 1:
Mąkę wysypać na stolnicę dodać do niej sól, po środku kopczyka z mąki zrobić dołek i wlać do niego mąkę oraz wbić jajka, przemieszać nożem i dolać ciepłej wody. Wodę dolewamy na wyczucie ile zabierze mąka, ciasto ma być zwarte i sprężyste, ale na tyle miękkie, aby po naciśnięciu palcem wracało do swojej poprzedniej formy. Przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić, aby odpoczęło.
ETAP 2:
Farsz:
Paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa mielonego, cebulę pokroić w kosteczkę i zrumienić na margarynie, a następnie razem z tłuszczem dodać do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę i razem ziołami oraz przyprawami wymieszać z farszem mięsnym na koniec dolać bulion.
Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować cienko ciasto, szklanką wyciąć krążki i na środku każdego ułożyć porcję farszu, naciągając brzegi zlepić pierogi.
ETAP 3:
W garnku zagotować sporą ilość osolonej wody i na gotującą się wodę wrzucić pierogi, gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia, podawać polane tłuszczem