iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

SUPERPRZEPIS

Pierogi z mięsem i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi chyba lubią wszyscy i na słodko i na słono, moja dzisiejsza propozycja to pyszne pierogi z mięskiem i papryką.

Pierogi z mięsem i papryką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierogi z mięsem i papryką

ciasto:

farsz:

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 szczypta tymianku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki pieprzu prawdziwego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 10 dag margaryny
  • ½ szklanki bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem i papryką

ETAP 1:

Pierogi z mięsem i papryką
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

Mąkę wysypać na stolnicę dodać do niej sól, po środku kopczyka z mąki zrobić dołek i wlać do niego mąkę oraz wbić jajka, przemieszać nożem i dolać ciepłej wody. Wodę dolewamy na wyczucie ile zabierze mąka, ciasto ma być zwarte i sprężyste, ale na tyle miękkie, aby po naciśnięciu palcem wracało do swojej poprzedniej formy. Przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić, aby odpoczęło.

ETAP 2:

Pierogi z mięsem i papryką
Farszu nakładamy tyle aby dobrze się zlepiło.

Farsz:
Paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa mielonego, cebulę pokroić w kosteczkę i zrumienić na margarynie, a następnie razem z tłuszczem dodać do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę i razem ziołami oraz przyprawami wymieszać z farszem mięsnym na koniec dolać bulion.

Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować cienko ciasto, szklanką wyciąć krążki i na środku każdego ułożyć porcję farszu, naciągając brzegi zlepić pierogi.

ETAP 3:

Pierogi z mięsem i papryką

W garnku zagotować sporą ilość osolonej wody i na gotującą się wodę wrzucić pierogi, gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia, podawać polane tłuszczem