mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Pierogi z mięsem Mariel

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Propozycja druga pierogi gotowane.

Pierogi z mięsem Mariel Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierogi z mięsem Mariel

 

  • Ciasto:
  • 500 gram mąki
  • 3 łyżki ugotowanych i ugniecionych ziemniaków
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 200ml letniej wody
  • Farsz:
  • 300 gram łopatka bez kości,
  • 1 szt. cebula,
  • 1 szt. jajko,
  • 2 łyżeczki papryka mielona,
  • 3 łyżki śmietana
  • 1łyżeczka mielonego imbiru
  • pieprz,
  • Sól,
  • Polanie pierogów:
  • 1 cebula
  • 200 gram boczku

 

  • 4 łyżki oliwa,

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem Mariel
Na stolnice przesiać mąkę dodać szczyptę soli , żółtko i ziemniaki ugotowane i przepuszczone przez praskę, dodawać po trochu letniej wody. Ciasto dokładnie wyrobić tak by było jednolite ., podzielić na trzy kawałki i rozwałkować kolejno na cienkie placki około 2mm , szklanką wycinać kółka. Farsz: Mięso dokładnie umyć i osuszyć , zmielić w maszynce do mięsa.Na patelni podgrzać 2 łyżki oliwy i podpiec mięso. Następnie zostawić do wystudzenia , letnie jeszcze raz zmielić w maszynce lub w robocie. Cebule obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić jedną cebulę , drugą odstawić.Dodać do mięsa tak jak i pozostałe składniki śmietanę , jajko,paprykę i imbir. Wszystko dokładnie wymieszać i po łyżce nakładać na ciasto , następnie zagniatamy ręcznie lub pierożkownicą boki. W większym garnku zagotować wodę z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli .Do gotującej się wody wrzucamy partiami pierogi , gotujemy kilka minut aż wypłyną na wierzch. Boczek kroimy na drobną kostkę , wrzucamy na patelnie dodajemy 2 łyżki oliwy oraz drugą cebulę.Smażymy aż cebula się zarumieni, polewamy pierogi przed podaniem .
Pierogi z mięsem Mariel
do mąki dodajemy żółtko , ugotowane ziemniaki
Pierogi z mięsem Mariel
szklanką wycinamy w cieście kółka i nakładamy naśrodek farsz