Sposób przygotowania:
Pierogi z mięsem Mariel
Na stolnice przesiać mąkę dodać szczyptę soli , żółtko i ziemniaki ugotowane i przepuszczone przez praskę, dodawać po trochu letniej wody. Ciasto dokładnie wyrobić tak by było jednolite ., podzielić na trzy kawałki i rozwałkować kolejno na cienkie placki około 2mm , szklanką wycinać kółka. Farsz: Mięso dokładnie umyć i osuszyć , zmielić w maszynce do mięsa.Na patelni podgrzać 2 łyżki oliwy i podpiec mięso. Następnie zostawić do wystudzenia , letnie jeszcze raz zmielić w maszynce lub w robocie. Cebule obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić jedną cebulę , drugą odstawić.Dodać do mięsa tak jak i pozostałe składniki śmietanę , jajko,paprykę i imbir. Wszystko dokładnie wymieszać i po łyżce nakładać na ciasto , następnie zagniatamy ręcznie lub pierożkownicą boki. W większym garnku zagotować wodę z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli .Do gotującej się wody wrzucamy partiami pierogi , gotujemy kilka minut aż wypłyną na wierzch. Boczek kroimy na drobną kostkę , wrzucamy na patelnie dodajemy 2 łyżki oliwy oraz drugą cebulę.Smażymy aż cebula się zarumieni, polewamy pierogi przed podaniem .