Sposób przygotowania:
Pierogi z mięsem i orzechami
Farsz:
Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na tłuszczu. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pierzem, ziołami prowansalskimi, słodką papryka oraz odrobiną cynamonu. Kiedy mięso się zetnie zdjęć z ognia i przestudzić. Zmielić lub zblendować na gładko razem z posiekanymi orzechami włoskimi. Dolać około ½ szklanki bulionu (sprawi że farsz będzie bardziej soczysty) i dokładnie wymieszać.
Ciasto:
Z mąki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Zawsze zdecydowanie lepiej gotują się pierogi mrożone dlatego polecam przemrozić je przed gotowaniem, jednak nie jest to konieczne. Pierogi układać pojedynczą warstwą na oprószonej mąką talerzu i wstawić do zamrażalki na minimum 30 minut.Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia.
Okrasa:
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę. Pierogi podawać polane tłuszczem z cebulką.
Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na tłuszczu. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pierzem, ziołami prowansalskimi, słodką papryka oraz odrobiną cynamonu. Kiedy mięso się zetnie zdjęć z ognia i przestudzić. Zmielić lub zblendować na gładko razem z posiekanymi orzechami włoskimi. Dolać około ½ szklanki bulionu (sprawi że farsz będzie bardziej soczysty) i dokładnie wymieszać.
Ciasto:
Z mąki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Zawsze zdecydowanie lepiej gotują się pierogi mrożone dlatego polecam przemrozić je przed gotowaniem, jednak nie jest to konieczne. Pierogi układać pojedynczą warstwą na oprószonej mąką talerzu i wstawić do zamrażalki na minimum 30 minut.Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia.
Okrasa:
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę. Pierogi podawać polane tłuszczem z cebulką.
Blendi