Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Pierogi z mięsem i warzywami

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

moi domownicy uwielbiają takie pierogi, jedzą świeżo ugotowane, polane cebulką zrumienioną na maśle albo odsmażane następnego dnia...

Pierogi z mięsem i warzywami

Składniki:

Pierogi z mięsem i warzywami

 

  • 0,5 kg mąki do ciasta + trochę do podsypywania blatu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • gorąca woda - tyle ile zabierze mąka
  • FARSZ:
  • ok. 1 kg mięsa gotowanego z rosołu (wołowe, drobiowe)
  • warzywa korzeniowe z rosołu (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera korzeniowego)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • do polania: 5 łyżek masła + 1 cebulka

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem i warzywami
Mąkę przesiać, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą, prawie gorącą wodę (na początek ok. 1 szkl.), zagniatając zwarte, ale elastyczne ciasto. Wyrobić je, zawinąć w folię i odłożyć na ok. 30 min. Ostudzone mięso z rosołu, dokładnie obrane z kości, zmielić w maszynce. Zmielić także ugotowane warzywa. Na patelni rozgrzać olej, zezłocić posiekaną cebulkę i dodać ją do masy. Wbić jajko, dodać zioła i przyprawić solą, dokładnie wymieszać - w/g mnie dłonie są tu niezbędne. Ciasto podzielić na 4-6 części, jedną rozwałkować na posypanym lekko mąką blacie dość cienko (resztę przykryć folią aby nie obsychało) i szklanką albo filiżanką wykrawać kółka. Na każdym ułożyć po 1 czubatej łyżeczce farszu, dokładnie zlepić brzegi. Pierogi kłaść partiami na osolony wrzątek. Gotować ok. 2-3 min. od wypłynięcia, wyjmować łyżką cedzakową na talerze. Podawać polane masłem z zezłoconą cebulką i surówką. Jeśli część pierogów ma zostać do następnego dnia (albo do zamrożenia) to po odcedzeniu przelewam je zimną wodą, osączam dokładnie, przekładam do miski i skrapiam lekko olejem. Delikatnie mieszam potrząsając miską i poruszam nią co kilka minut aż ostygną. Dopiero po ostudzeniu ew. wstawiam przykryte do lodówki albo nakładam do woreczków foliowych i zamrażam. Zamrożone odgrzewam wrzucając od razu z zamrażarki na wrzątek albo kładąc na patelni z rozgrzanym olejem i po zarumienieniu przykrywam na 3-4 min. pokrywką aby doszły.