Sposób przygotowania:
Pierogi z mięsem i włoską nutą :
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę . Dodać salami a następnie drobno pokrojony pomidor .Dusić mieszając aż pomidor zmięknie. Dodać kostkę bulionową , wodę , śmietankę , suszone pomidory z czosnkiem i bazylią , połowę natki pietruszki, suszoną bazylię , szczyptę cukru, przyprawę włoską ( 2 łyżeczki ), koncentrat , 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu .Dusić aż sos zredukuje objętość i będzie kremowy .Doprawić sos przyprawami do smaku .
Przygotować farsz ( zmielić mięso , podsmażyć cebulkę , zmieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem ).Nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .Wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .Ciasto podzielić na 18 – 20 części . Każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki .Na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka .Układać na wysypanej mąka tacce . Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. Wyjąć łyżka cedzakową .
Ugotowane pierogi polewać sosem i posypywać natką pietruszki.
Przygotować farsz ( zmielić mięso , podsmażyć cebulkę , zmieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem ).Nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .Wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .Ciasto podzielić na 18 – 20 części . Każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki .Na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka .Układać na wysypanej mąka tacce . Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. Wyjąć łyżka cedzakową .
Ugotowane pierogi polewać sosem i posypywać natką pietruszki.
zewa