Sposób przygotowania:
Pierogi z Pasztetem
Mąkę przesiać i wymieszać ze szczyptą soli. Mleko wymieszać z wodą mineralną. Składniki ciasta wrzucić do malaksera, i mieszać na wysokich obrotach. Po 2 min wyjmujemy doskonale wyrobione ciasto. Wyrabianie ręczne jest bardziej pracochłonne. Na stolnicy mieszamy wszystkie składniki ciasta do momentu aż będzie ono „odstawało” od dłoni. Gotowe dzielimy na porcje (aby nie wysychało) i za pomocą wałka rozwałkujemy płaty. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy zgrabne średniej wielkości krążki, nadziewamy pasztetem, brzegi podwijamy ku górze, starannie sklejamy. Tak przygotowane pierogi rozkładamy na wyłożonej ściereczką tacy. Gdy są zrobione wszystkie, gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez 5-6 min (czas gotowania zależy od wielkości pierogów). Podawać polane śmietaną i posypane zieleniną.