Sposób przygotowania:
Pierogi z pieczarkami
Przygotować niezbędne składniki na nadzienie oraz na ciasto pierogowe. Pieczarki przebrać, opłukać pod bieżąca wodą, następnie pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Olej podgrzać na patelni, włożyć pieczarki, oraz 1 cebulę obraną i pokrojoną kostkę i wysmażyć składniki do miękkości. Przyprawić vegetą i pieprzem, można dodać ulubione zioła. Podsmażyć i ostudzić. Wykonać delikatne ciasto pierogowe, w tym celu mąkę przesiać na stolnicę, dodać wodę, wbić jajko wymieszać składniki, wyrobić ciasto jednolite gładkie o delikatnej i sprężystej konsystencji. Rozwałkować ciasto i wykrawać kubkiem lub szklanką koła. Do wysmażonych pieczarek zetrzeć ser żółty i wymieszać składniki. Nakładać nadzienie na środek wyciętych kółek i sklejać dokładnie pierogi. Wodę zagotować z łyżeczką soli i wrzucać gotowe pierogi, następnie gotować około 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wykonać omastę, cebule obrać i pokroić w kostkę zrumienić na maśle. Wyjąc pierogi, porcjować na talerzu, polać tłuszczem i cebulką. Można posypać twarogiem, można też podawać ze skwarkami.