Sposób przygotowania:
Pierogi z pieczarkami i serem żółtym
Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać ze szczyptą soli,wbić jajko,zatrzeć lekko ciasto,wlewać powoli gorącą wodę gdy mąka wchłonie całą wodę zagnieść gładkie ciasto. Nadzienie: Pieczarki i por umyć osuszyć,zetrzeć na tarce jarzynowej a por drobno posiekać nożem.Na głębokiej patelni rozgrzać masło wrzucić por a po chwili pieczarki,dusić około 5 minut aż sok wyparuje,gdyby był nadmiar odlać wodę,doprawić do smaku solą i pieprzem zestawić z ognia wystudzić.Całkiem zimny wymieszać z startym na tarce jarzynowej serem.Przygotowane ciasto rozwałkować wycinać kółka dużą szklanką,w trakcie podsypać delikatnie mąką aby nie kleiło się do stolnicy. Na każde kółeczko nakładać małą łyżeczką farsz zlepić brzegi.Gotowe pierożki ułożyć koło siebie na bawełnianej ściereczce. w garnku zagotować osoloną wodę wrzucać partiami pierożki gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.Odcedzić rozłożyć na talerze,polać klarowanym masłem,posypać startym drobniutko serem i podawać. Smacznego!
ariya
2milutka
Dziękuję...;)