Sposób przygotowania:
Pierogi z serem
Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić górkę, wbić jajko w dołek, posolić, wlać troszkę oleju oraz po trochu dolewać gorącej wody, tak aby wyszło miękkie pierogowe ciasto. Następnie rozwałkować, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 2 mm. Na rozwałkowanym cieście układać na brzegach po łyżeczce nadzienia, zawinąć ciastem, tak aby zakryć ser, foremką z ząbkami wycinać pierogi. Wycinać z ciasta krążki, na nich układać czubatą łyżeczkę nadzienia, sklejać. Moja babcia, jak i ja stosuję pierwszą metodę lepienia pierożków. Gotować w lekko osolonej wodzie, około 2 minut od wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami. Ser: Wszystkie składniki rozetrzeć.
Darth Vader
elzbieta8960
benenati
mycha