mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pierogi z serem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis na najlepsze pierogi na świecie! Takie pyszne potrafi przygotować tylko Babcia:)

Pierogi z serem

Składniki:

Pierogi z serem

 

  • na ciasto:

 

 

  • Nadzienie serowe:

 

  • 0,5 kg twarogu zmielonego
  • 1 żółtko
  • 3 - 4 łyżki cukru (w zależności od kwaśności sera)
  • ew. cukier waniliowy, cynamon

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem
Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić górkę, wbić jajko w dołek, posolić, wlać troszkę oleju oraz po trochu dolewać gorącej wody, tak aby wyszło miękkie pierogowe ciasto. Następnie rozwałkować, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 2 mm. Na rozwałkowanym cieście układać na brzegach po łyżeczce nadzienia, zawinąć ciastem, tak aby zakryć ser, foremką z ząbkami wycinać pierogi. Wycinać z ciasta krążki, na nich układać czubatą łyżeczkę nadzienia, sklejać. Moja babcia, jak i ja stosuję pierwszą metodę lepienia pierożków. Gotować w lekko osolonej wodzie, około 2 minut od wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami. Ser: Wszystkie składniki rozetrzeć.