Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pierogi z serem i bananami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierogi z serem twarogowym, bananami i cynamonem są rewelacyjne. Można je podawać podsmażone na maśle.

Pierogi z serem i bananami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z serem i bananami

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250-300 ml gorącej wody
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 25 dag sera twarogowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1-2 banany
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • masło do polania
  • cukier do posypania
  • sól do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem i bananami
Do przesianej mąki dodać rozpuszczone masło, żółtka, szczyptę soli i ciepłą wodę, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię żeby nie obeschło i pozostawić na 15-20 minut. Ser twarogowy zmiksować, dodać płynny miód, pokrojone banany, cynamon, cukier waniliowy, wymieszać. Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać krążki. Nałożyć farsz z sera, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Partiami wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, polać usmażonym masłem i posypać cukrem.
Pierogi z serem i bananami
Z mąki żółtek, wody i rozpuszczonego mała zagnieść ciasto
Pierogi z serem i bananami
Ser wymieszać z miodem cukrem waniliowym bananami i cynamonem
Pierogi z serem i bananami
Ciasto rozwałkować szklaną wycinać krążki nakłądać farsz
Pierogi z serem i bananami
Krążki z serem złożyć na pół i dokłądnie zlepić