Sposób przygotowania:
Pierogi z serem i wiśniami
Ciasto:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Na stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko i wlewamy nieco wody (tak aby ciasto ładnie się zagniotło i nie było zbyt twarde). Po wyrobieniu ciasta, cienko go wałkujemy i wykrawamy za pomocą garnuszka krążki.
Nadzienie
Twaróg dokładnie rozcieramy widelcem, następnie dodajemy żółtko oraz cukier i całość dokładnie mieszamy. Wiśnie odsączamy z kompotu (można też użyć świeżych). Na każdym krążku ciasta układamy łyżeczkę twarogu oraz 2-3 wiśnie. Boki ciasta (tylko na połowie) lekko namaczamy wodą i bardzo dokładnie lepimy pierożki. Pierogi gotujemy do miękkości, podajemy na gorąco posypane cukrem lub też polane słodką śmietanką.
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Na stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko i wlewamy nieco wody (tak aby ciasto ładnie się zagniotło i nie było zbyt twarde). Po wyrobieniu ciasta, cienko go wałkujemy i wykrawamy za pomocą garnuszka krążki.
Nadzienie
Twaróg dokładnie rozcieramy widelcem, następnie dodajemy żółtko oraz cukier i całość dokładnie mieszamy. Wiśnie odsączamy z kompotu (można też użyć świeżych). Na każdym krążku ciasta układamy łyżeczkę twarogu oraz 2-3 wiśnie. Boki ciasta (tylko na połowie) lekko namaczamy wodą i bardzo dokładnie lepimy pierożki. Pierogi gotujemy do miękkości, podajemy na gorąco posypane cukrem lub też polane słodką śmietanką.