Sposób przygotowania:
Pierogi z serem po góralsku
Mąkę przesiać, dodać jajko, szczyptę soli i letnią wodę wymieszaną z olejem. Zagnieść ciasto. przykryć i odstawić na pół godz. Bryndzę utrzeć ze startym oscypkiem i twarogiem.Cebulę posiekać , zeszklić na maśle, dodać do farszu. Wbić jajko , doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Ciasto cienko rozwałkować , wycinać krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi. W szerokim garnku zagotować osoloną wodę wrzucać partiami pierogi i gotować 2-3 min . od wypłynięcia.
Podawać od razu polane masłem.
Ciasto cienko rozwałkować , wycinać krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi. W szerokim garnku zagotować osoloną wodę wrzucać partiami pierogi i gotować 2-3 min . od wypłynięcia.
Podawać od razu polane masłem.
kasik12