Sposób przygotowania:
Pierogi z soczewicą i grzybami
Soczewicę wypłukać, zalać wrzątkiem, moczyć 1,5-2 godz. Następnie zmienić wodę i gotować, aż ziarenka będą miękkie. Wyłożyć je na sito. Osączone utrzeć (w makutrze lub mikserem) na krem. Wcześniej namoczone grzyby ugotować w tej samej wodzie, w której miękły. Przecedzić je, drobno posiekać. Cebulę pokroić w małą kostkę i zrumienić na tłuszczu. Dołożyć grzyby i soczewicę, chwilę razem dusić. Przyprawić do smaku. Gdyby farsz był zbyt gęsty, wymieszać go z odrobiną wywaru z grzybów, a za rzadki, odparować na wolnym ogniu. Przygotować ciasto. Ziemniak przecisnąć przez praskę, ostudzić, połączyć z innymi składnikami ciasta oraz wodą i wyrobić. Rozwałkować ciasto na dość cienki placek. Specjalnym przy rządem do pierogów lub krawędzią szklanki wykrawać krążki. Na każ dym ułożyć trochę nadzienia, zlepić. Wkładać pierogi do wrzącej, lekko osolonej wody. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z surówką z sałaty i pomidorów. 100 g - 240 kcal