majgrz11maja

majgrz11maja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 33]

Pierogi z Soczewicą i Jajkem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Warto wypróbować takie pierogi.

Pierogi z Soczewicą i Jajkem

Składniki:

Pierogi z Soczewicą i Jajkem

 

  • Ciasto
  • 1 kg mąki,
  • 7dkg drożdży,
  • szczypta soli,
  • 1 jajo,
  • zagniatamy z letnio wodo lub mlekiem, pieprz,sól,bazylia
  • Farsz.
  • 20dkg soczewicy,
  • 4 jaja,
  • 2 cebule
  • 10dkg masła
  • 20dkg boczku wędzo.
  • 100g oleju

Sposób przygotowania:

Pierogi z Soczewicą i Jajkem
Soczewicę gotujemy ok 20-30 min i odcedzamy.Jaja gotujemy 6 min. ostudzić i kroimy w drobną kosteczkę.Na połowie masła szklimy drobno pokrojono 1 cebulę następnie dodajemy soczewicę ,jajka,sól,pieprz i 2 szczypty bazylii i resztę masła, no i obsmażamy ok 10 min.Następną cebulę ,a także boczek kroimy w kostkę i smażymy na oleju w celu okraszenia pierogów .Ciasto formujemy z farszem następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie.Wykładamy na papierowy ręcznik w celu osuszenia .Pozostało nam nakładanie na talerze i okraszenie . Życzę Smacznego!