SUPERPRZEPIS

Pierogi z wątróbkowym farszem

  • 4
  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Pierogi z wątróbkowym farszem Więcej zdjęć (5)

Pomysł na pierożki podpowiedziała mi koleżanka. Ja, jako że nie przepadam za podrobami, podeszłam do niego troszkę sceptycznie. Mąż natomiast od razu stwierdził, że muszę koniecznie spróbować je zrobić.

Składniki:

Pierogi z wątróbkowym farszem

 

  • Na ok 70 pierogów

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej + 1 szklanka do podsypywania przy wyrabianiu i wałkowaniu
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka soli
  • szklanka przegotowanej letniej wody
  • 2 łyżki oleju

 

  • Farsz:
  • ok. 70 dkg obranej i ugotowanej wątróbki
  • ok. 0.5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 3 cebule średniej wielkości
  • 125g masła
  • sól, pieprz

 

  • Omasta:
  • 3 cebulki
  • 125g masła

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z wątróbkowym farszem
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę (blat), robimy na środku wgłębienie i dodajemy jajko, sól, olej oraz małym strumyczkiem przegotowaną wodę cały czas siekając ze sobą składniki. Dłonie oprószamy mąką i ugniatamy ciasto na jednolitą kulę. Farsz: Cebulę obieramy i rumienimy na złoty kolor dodając szczyptę soli. Możemy od razu "poddusić" wszystkie cebule na kostce masła lub rozdzielić sobie po połowie: do farszu i jako omasta na wierzch ugotowanych pierożków. Ja robiłam osobno:) Ugotowaną wątróbkę i ziemniaki przepuszczamy wraz z połową podduszonej cebulki przez maszynkę do mielenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto odrywamy po kawałku i wałkujemy na grubość 2-3 mm. Szklanką wycinamy krążki. Na przygotowane krążki nakładamy po łyżeczce farszu. Ciasto mocno zlepiamy formując pierożki i obtaczamy delikatnie w mące by nie przykleiły się do deski. Gotujemy w osolonej wodzie ok 2 minuty po wypłynięciu na wierzch.
Pierogi z wątróbkowym farszem
Ciasto wałkujemy i szklanką wykrawamy krążki
Pierogi z wątróbkowym farszem
Zmielone ziemniaki i wątróbkę łączymy ze sobą dodając cebulkę i przyprawy
Pierogi z wątróbkowym farszem
Na każdy krążek kładziemy po łyżeczce farszu- zlepiamy
Pierogi z wątróbkowym farszem
Pierogi gotujemy przez chwilę w osolonej wodzie