Sposób przygotowania:
Pierogi z wątróbkowym farszem
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę (blat), robimy na środku wgłębienie i dodajemy jajko, sól, olej oraz małym strumyczkiem przegotowaną wodę cały czas siekając ze sobą składniki. Dłonie oprószamy mąką i ugniatamy ciasto na jednolitą kulę. Farsz: Cebulę obieramy i rumienimy na złoty kolor dodając szczyptę soli. Możemy od razu "poddusić" wszystkie cebule na kostce masła lub rozdzielić sobie po połowie: do farszu i jako omasta na wierzch ugotowanych pierożków. Ja robiłam osobno:) Ugotowaną wątróbkę i ziemniaki przepuszczamy wraz z połową podduszonej cebulki przez maszynkę do mielenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto odrywamy po kawałku i wałkujemy na grubość 2-3 mm. Szklanką wycinamy krążki. Na przygotowane krążki nakładamy po łyżeczce farszu. Ciasto mocno zlepiamy formując pierożki i obtaczamy delikatnie w mące by nie przykleiły się do deski. Gotujemy w osolonej wodzie ok 2 minuty po wypłynięciu na wierzch.
Magdalenaa
rzelkazag
jaNina
Magdalenaa
Na pewno podzielę się swoimi doznaniami smakowymi :)