Sposób przygotowania:
Pierogi z żółtym serem
Farsz: Ziemniaki ugotować i odstawić do ostygnięcia. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do przestygniętych ziemniaków dodać ser i zeszkloną cebule, dokładnie wymieszać doprawić solą i pieprzem. Ciasto: 4 szklanki mąki wysypać na talerz dodać 1,5 łyżeczki soli, po środku zrobić wgłębienie dodać 2 jajka , i mieszając dolewać wodę - wyrobić ciasto i cienko go rozwałkować. Ciasto wykrawać szklanką , każdy kawałek ciasta lekko rozgniatać nałożyć 1 łyżeczkę farszu i zlepić dokładnie brzegi. Nastawić 3 litry wody, posolić płaska łyżka soli i wlać 2-3 łyżki oleju. Wrzucać partiami do gotującej się wody i gotować ok 5 minut od czasu wypłynięcia ich.Wyjąc je, odcedzić i przełożyć do naczynia. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Ugotowane pierogi omaścić zeszkloną cebulką.