WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierogi ze świeżym szpinakiem i serem feta to pyszne danie bezmięsne idealne na każda okazję i na każdą porę dnia.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Ciasto

  • 500g mąki + do podsypywania
  • 1 jajko
  • 250 ml gorącej wody
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta soli

Farsz

Sposób przygotowania:

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Ciasto

Mąkę przesiać do miski i zalać gorącą wodą. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Wbić jajko i wlać olej. Zagnieść ciasto podsypując mąką od czasu do czasu. Ciasto pokroić na krążki i rozwałkować na placki o grubości ok. 2-3 mm. Szklanką lub foremką wyciąć krążki.

Farsz

Cebulę posiekać i przesmażyć na maśle. Liście szpinaku porwać na mniejsze kawałki i wrzucić do przesmażonej cebuli. Dolać śmietanę i dusić aż liście stracą swoją objętość i będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Szpinak wystudzić.

Ser pokruszyć i dodać do szpinaku. Wymieszać.

Farszem napełniać pierogi. Brzegi smarować wodą żeby się lepiej zlepiały.

Pierogi gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Pierogi ze szpinakiem i serem feta po ugotowaniu
Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Pierogi ze szpinakiem przemażone na patelni
Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Pierogi ze szpinakiem po ulepieniu przed ugotowaniem