Sposób przygotowania:
Pierogi ze szpinakiem i serem fetaCiasto
Mąkę przesiać do miski i zalać gorącą wodą. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Wbić jajko i wlać olej. Zagnieść ciasto podsypując mąką od czasu do czasu. Ciasto pokroić na krążki i rozwałkować na placki o grubości ok. 2-3 mm. Szklanką lub foremką wyciąć krążki.
Farsz
Cebulę posiekać i przesmażyć na maśle. Liście szpinaku porwać na mniejsze kawałki i wrzucić do przesmażonej cebuli. Dolać śmietanę i dusić aż liście stracą swoją objętość i będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Szpinak wystudzić.
Ser pokruszyć i dodać do szpinaku. Wymieszać.
Farszem napełniać pierogi. Brzegi smarować wodą żeby się lepiej zlepiały.
Pierogi gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.