zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Pierogi żurawinowo - serowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

smaczne pierogi na słodko

Pierogi żurawinowo - serowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi żurawinowo - serowe

 

  • Ciasto :
  • ok. 3/4 szk gorącej wody
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szk mąki pszennej typ 500
  • Nadzienie :
  • 300 g serka waniliowego z kawałkami wanilii
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 garść suszonej żurawiny

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi żurawinowo - serowe
Żurawinę włożyć do miseczki i zalać gorącą wodą. Moczyć przez 15 minut a potem odcedzić na sitku. Do miseczki przełożyć serek, kaszę i odsączoną żurawinę a potem wymieszać nadzienie. W większej misce umieścić mąkę i sól, wymieszać, zrobić dołek. Wodę wymieszać z barwnikiem aż woda uzyska różowy kolor , wlać do mąki i chwilę przemieszać drewnianą łyżką. Potem dodać jajko rozbełtane z olejem i wyrobić jednolite i gładkie ciasto. Gdy będzie już wyrobione rozwałkować porcje ciasta na cienkie placki i wycinać foremką kółka o średnicy 10 cm i kłaść porcje nadzienia ( farsz serowo -żurawinowy jest dość luźny więc pierogi będą trochę płaskie, nie takie jak np. ruskie ). Układać zlepione na ściereczce, zakryć drugą ściereczką aby nie wysychały. Wodę zagotować, posolić i ponownie zagotować. Pierogi kłaść na wrzątek i dotować kilka minut od wypłynięcia. Pierogi podawać bez dodatków lub polane śmietaną.
Pierogi żurawinowo - serowe
Etap 1zrobićelastyczne i głqadkie ciasto
Pierogi żurawinowo - serowe
Etap 2potem wałkowac ciasto i wycinac kółka
Pierogi żurawinowo - serowe
Etap 3na krążki kłaść porcje nadzienia i zlepiać pierogi
Pierogi żurawinowo - serowe
Etap 4pierogi gotować kilka minut od wypłyniecia