lenna

lenna

Starszy Kucharz
[Przepisów: 34]

Pierożki ala drożdżowe z pasztetem :)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieroszki ala drozdzowe z trzech skladnikuw tylko z pasztetem

Pierożki ala drożdżowe z pasztetem :) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierożki ala drożdżowe z pasztetem :)

 

  • Ciasto:
  • 600gr maki
  • 100gr drozdzy
  • Letnia woda w zalerznosci ile bedzie potrzeba do rozrobienia ciasta
  • Sol
  • Nadzienie:
  • Pasztet z dudy firmowy
  • 3 zabki czosnku
  • 3łyszki pszecieru pomidorowego
  • Sol pieprz
  • Olej do smarzenia

Sposób przygotowania:

Pierożki ala drożdżowe z pasztetem :)
Makę wsypujemy do dużej miski i dodajemy sól i drozdze rozpuszczone w niewielkiej ilości wody , rozrabiamy ręka i dodajemy letnią wode tyle żeby ciasto bylo rzadkie . Dobrze wyrabiamy ciasto rąką  , musi mieć konsystencię rzadką. Potem posypujemy odrobiną mąki na górę i przykrywamy ściereczką na 30 minut .W  tym czasie pasztet i przecier rozgniatamy widelcem żeby powstała gęsta papka . Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sol i pieprz i wszystko dokladnie mieszamy . Gdy już ciasto urośnie posypujemy blat mąka , wyciagąmy kawalek ciasta z miski i wałkujemy na 2 lub 3 centymetry . Wycinamy szklanką bądź kubkiem tak jak na tradycyjne pierogi i nakladamy po łyżeczce farszu . Zagniatamy widelcem, a nastepnie smażymy na oleju .
Pierożki ala drożdżowe z pasztetem :)
Przykrywamy ciasto sciereczka na 30minut do wyrosniecia
Pierożki ala drożdżowe z pasztetem :)
Wycinamy kulka szklanka badz kubkiem tak jak na tradycyjne pierogi
Pierożki ala drożdżowe z pasztetem :)
Kladziemy po jednej łyrzeczce farszu :))
Pierożki ala drożdżowe z pasztetem :)
Zalepiamy pieroszki widelcem I smazymy na złoty kolor