goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Pierożki kapuściano-grzybowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jak wszystkie pierożki są pyszne i pracochłonne :)

Pierożki kapuściano-grzybowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierożki kapuściano-grzybowe

 

  • ciasto:
  • mąka 3 szklanki
  • woda ciepła 3/4 szklanka
  • olej 3 łyżki
  • sól
  • jajko 1 sztuka

 

  • farsz:
  • kapusta 2 kg
  • grzyby suszone 2 garści
  • cebula 2 sztuki
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pierożki kapuściano-grzybowe
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Grzyby namaczamy na noc, na drugi dzień gotujemy. Kapustę oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy. Studzimy i odciskamy, siekamy. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy krążki. Na każdy z nich nakładamy po łyżce kapuścianego farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.
Pierożki kapuściano-grzybowe
Kapustę kroimy i gotujemy do miękkości, odciskamy.
Pierożki kapuściano-grzybowe
Siekamy lub mieliomy w maaszynce do mięsa do grubym sitku
Pierożki kapuściano-grzybowe
Dodajemy grzyby i całość przesmażamy, doprawiamy do smaku
Pierożki kapuściano-grzybowe
Farszem nazdziewamy przygotowane ciasto, zlepiamy i gotujemy