Sposób przygotowania:
Pierożki leniwe.
Jajka na wstępnie należy wyparzyć, następnie wbijamy 3 całe jajka do wysokiego naczynia i dodajemy 4 łyżki stołowe cukru. Ubijamy na puszystą masę. Ziemniaki należy obrać ze skórki, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Następnie ziemniaki studzimy. Twaróg i ostudzone wcześniej ziemniaki należy zemleć przez maszynkę. Do zmielonego twarogu i ziemniaków dodajemy zmiksowane jajka z cukrem, obydwie mąki, następnie wyrabiamy ciasto. Następnie ugniecione ciasto dzielimy na kilka części i rolujemy wałeczki. Takie wałeczki należy pokroić po skosie w kawałki 2,5-3 cm. Tak pocięte kluseczki należy ugotować we wrzątku z niewielką ilością soli. Gdy kluski wypłyną na wierzch, czekamy jeszcze ok. 2-3 minuty i odcedzamy. W tym czasie na patelnię wsypujemy ok. 4 łyżek stołowych drobno zmielonej bułki tartej i lekko ją rumienimy, następnie dodajemy masło i mieszamy, aż masło się rozpuści. Taką bułką polewamy kluski.
Smacznego :)
Smacznego :)