jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pierożki misie dla niejadka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pierożki można wykonać w dowolnym kształcie- w zależności jakie posiadamy foremki. Mogą to być gwiazdki, kwiatuszki, motyle, samochodziki itp. Jeśli nie posiadamy foremek o ciekawych kształtach zachęcam do ich kupna.

Pierożki misie dla niejadka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierożki misie dla niejadka

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki maki,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • Szczypta soli
  • Farsz:
  • Ok. 35-40 dag białego sera,
  • Cukier do smaku (1-2 łyżki),
  • 1 duże żółtko
  • Dodatkowo:
  • Cukier brązowy do posypania,
  • Śmietana do polania,
  • Świeże owoce , sezonowe do dekoracji (jagody, porzeczki, truskawki, maliny itp.). U mnie porzeczki!

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierożki misie dla niejadka
Mąkę przesiewamy na stolnice. Dodajemy do niej sól, jajko oraz olej. Następnie stopniowo wlewamy wodę. Zagniatamy ciasto do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Gotowe wałkujemy. Foremką która będziemy wycinać misie delikatnie odciskamy zarys misiów na połowie ciasta. W środku każdej kontury misia układamy farsz. Drugą częścią ciasta przykładamy całość i wycinamy pierożki. Gotowe możemy jeszcze delikatnie docisnąć, by farsz nie wypłyną w trakcie gotowania. Tak przygodowe misie gotujemy w lekko osolonej wodzie około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Ugotowane wyjmujemy z wody, delikatnie przelewamy wodą i porcjujemy na talerze. Podajemy polane śmietaną i posypane cukrem. Dodatkowo całość dekorujemy sezonowymi owocami ( u mnie porzeczki). FARSZ: Ser przekładamy do miski. Dokładamy do niego cukier oraz żółtko. Całość ugniatamy widelcem do uzyskania jednolitej masy. Ewentualnie słodzimy do smaku.
Pierożki misie dla niejadka
Ciasto zagniatamy do pojawienia się pęcherzyków powietrza.
Pierożki misie dla niejadka
na każdym zaznaczonym zarysie misia nakładamy farsz
Pierożki misie dla niejadka
Nakładamy drugą część ciasta. Wycinamy pierożki
Pierożki misie dla niejadka
Gotowe misie gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia.