Sposób przygotowania:
Pierożki misie dla niejadka
Mąkę przesiewamy na stolnice. Dodajemy do niej sól, jajko oraz olej. Następnie stopniowo wlewamy wodę. Zagniatamy ciasto do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Gotowe wałkujemy. Foremką która będziemy wycinać misie delikatnie odciskamy zarys misiów na połowie ciasta. W środku każdej kontury misia układamy farsz. Drugą częścią ciasta przykładamy całość i wycinamy pierożki. Gotowe możemy jeszcze delikatnie docisnąć, by farsz nie wypłyną w trakcie gotowania. Tak przygodowe misie gotujemy w lekko osolonej wodzie około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Ugotowane wyjmujemy z wody, delikatnie przelewamy wodą i porcjujemy na talerze. Podajemy polane śmietaną i posypane cukrem. Dodatkowo całość dekorujemy sezonowymi owocami ( u mnie porzeczki). FARSZ: Ser przekładamy do miski. Dokładamy do niego cukier oraz żółtko. Całość ugniatamy widelcem do uzyskania jednolitej masy. Ewentualnie słodzimy do smaku.
AnBer