Sposób przygotowania:
Pieczone puszyste pierożki
Drożdże rozkruszyć w garnuszku,dodać cukier i 2 łyżki ciepłej wody,rozetrzeć łyżeczką,odstawić w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać,dodać,oliwę, jajko i żółtko,sól,drożdże i 3/4 szklanki ciepłej wody,wymieszać,i zagnieść ciasto jak na kluski(jeżeli będzie twarde,dodać jeszcze trochę ciepłej wody. Przy zagniataniu,powinniśmy czuć jak rośnie w ręku(nie odstawiamy do wyrośnięcia) Wcześniej obrać cebulę,zetrzeć pieczarki na tarce na grubych oczkach,cebulę zeszklić na oleju,dodać pieczarki. Dusić około 8-10 min,wystudzić i dodać starty ser ,dodać sól i pieprz. Ciasto przekroić na pół podsypać leciutko mąką,cienko rozwałkować,wykrawać kółeczka(ja wykrawałam radełkiem,na około kubka z rozszerzonym wierzchem) Nadziewać pierożki farszem,dobrze zlepiać,a potem zawijać w warkoczyk lub szczypankę(żeby pierożki się nie rozkleiły w czasie pieczenia) Posmarować jajkiem i posypać kminkiem. Piec 10 min w 170 st C i jeszcze 5 min w 180 st C(ostanie 5 min,najlepiej z termoobiegiem) Smacznego.
Chupnięta
kinga
Pierożki wygladaja rewelacyjnie:)
Jojo
Natala1210
msewka