Sposób przygotowania:
Pierożki ruskie z wiosenną sałateczką
Na początku bierzemy miskę, twaróg zmielamy przez maszynkę i wrzucamy do miski. Ziemniaki wrzucamy do maszynki zmielamy i wrzucamy do miski. Twaróg z ziemniakami łączymy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bierzemy garnek, wlewamy wodę, wsypujemy łyżkę soli i gotujemy. Następnie wyrabiamy mąkę z jajkiem stopniowo wlewając wodę aby ciasto się wyrobiło. Gdy ciasto będzie wyrobione i nie będzie się kleić wałkujemy i szklanką wycinamy koła. Na koła nakładamy po ok. 1 łyżeczce farszu i formujemy kształtem pierogi, zlepiamy brzegi i zgniatamy widelcem. Pierogi wrzucamy do gotującej się wody i wlewamy olej żeby pierogi się nie pozlepiały. W tym czasie robimy sałatkę. Sałatę myjemy, rwiemy i wrzucamy do miski. Pomidory kroimy w kostkę i też wrzucamy do miski. Czerwoną i żółtą paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Rzeżuchę wrzucamy do miski i wszystko razem mieszamy. Ugotowane pierogi odcedzamy na durszlaku i podajemy z sałatką - tak w wiosennym klimacie. Smacznego :)