Sposób przygotowania:
Pierożki Spanakopita
Szpinak rozmrażamy. Odciskamy z nadmiaru wody. Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekany szczypior. Dodajemy szpinak i chwilę mieszamy. Odstawiamy z ognia. Fetę kruszymy, jajko roztrzepujemy i łączymy ze szpinakiem i dymką. Rozpuszczamy masło Ciasto filo kroimy w paski za pomocą nożyczek. Na jeden pierożek potrzebne będą nam dwa paski. Jeden smarujemy za pomocą pędzelka masłem i układamy na nim drugi pasek. Na końcu (jak na zdjęciu) układamy łyżeczkę farszu i zwijamy w trójkąt - raz w jedną stronę, raz w drugą. Postępujemy tak z każdym rożkiem. Układamy trójkąty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztopionym masłem i pieczemy około 25-30 minut w 190*C do zarumienienia. Podajemy z posiekanym koperkiem.