moniaika

moniaika

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Pierożki Spanakopita

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Spanakopita to tradycyjne greckie ciasto z ciasta filo ze szpinakiem i fetą. Można je zrobić w formie zapiekanki albo pierożków na jeden kęs, które są doskonałą przekąską na spotkanie ze znajomymi.

Pierożki Spanakopita Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierożki Spanakopita

 

 

Sposób przygotowania:

Pierożki Spanakopita
Szpinak rozmrażamy. Odciskamy z nadmiaru wody. Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekany szczypior. Dodajemy szpinak i chwilę mieszamy. Odstawiamy z ognia. Fetę kruszymy, jajko roztrzepujemy i łączymy ze szpinakiem i dymką. Rozpuszczamy masło Ciasto filo kroimy w paski za pomocą nożyczek. Na jeden pierożek potrzebne będą nam dwa paski. Jeden smarujemy za pomocą pędzelka masłem i układamy na nim drugi pasek. Na końcu (jak na zdjęciu) układamy łyżeczkę farszu i zwijamy w trójkąt - raz w jedną stronę, raz w drugą. Postępujemy tak z każdym rożkiem. Układamy trójkąty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztopionym masłem i pieczemy około 25-30 minut w 190*C do zarumienienia. Podajemy z posiekanym koperkiem.
Pierożki Spanakopita
W przekroju
Pierożki Spanakopita
Smarujemy płaty ciasta filo
Pierożki Spanakopita
Nakładamy farsz i zwijam w trójkąty