cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Pierogi z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

pyszne pierożki z leśnym nadzieniem

Pierogi z grzybami

Składniki:

Pierogi z grzybami

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z grzybami

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, jajko, wyrobić ciasto powoli wlewając ciepłą wodę. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i dające się rozwałkować na cienki placek. Z ciasta wykrawać szklanką krążki, na środek których kłaść łyżeczką nadzienie. Brzegi pierogów zlepiać palcami. Aby mieć pewność, ze pierogi nie rozlepią się podczas gotowania, brzegi pierogów można smarować białkiem lub zwykłą wodą.


Sposób przygotowania nadzienia: cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić. Pokrojoną cebulę zeszklić na maśle. Do cebuli wrzucić posiekane grzyby i smażyć razem do momentu odparowania płynu. Do grzybów można dodać bułkę tartą i po przestudzeniu farszu – jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem.


Pierogi wkładać na wrzącą osolona wodę, przykryć. Kiedy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować jeszcze około 5 minut. Ugotowane pierogi wyjmować łyżką cedzakową. Przed podaniem polać stopionym masłem lub śmietaną.


W ten sam sposób można przygotować pierogi z nadzieniem z  suszonych grzybów (wcześniej trzeba je namoczyć i ugotować).