Sposób przygotowania:
Pierogi z ciasta filo z podgrzybkami
Ciasto filo rozmrażamy wcześniej by się dokładnie nam odmroziło. Przygotowujemy farsz: grzyby siekamy na mniejsze kawałki, cebulkę siekamy w drobną kostkę , czosnek również drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy cebulkę i czosnek by się poddusiły, od razu doprawiamy solą i pieprzem, wtedy szybciej zmięknie. Gdy cebulka się zeszli dodajemy posiekane grzyby. Wszystko przesmażamy dokładnie i doprawiamy do smaku vegetą oraz pieprzem. Na blacie rozkładamy płat ciasta filo, przecinamy go wzdłuż na 3 części i nakładamy na siebie każdą smarując roztopionym masełkiem. Na te płaty nakładamy odrobinę farszu i zawijamy w trójkątne pakieciki. Tak postępujemy ze resztą ciasta i farszu. Pierożki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i smarujemy po wierzchu jeszcze masłem, pieczemy do zezłocenia się ciasta ok 20 minut w 180 stopniach. Przygotowujemy sos: Cebulkę drobno siekamy i szklimy na masełku , doprawiając solą i pieprzem, gdy będzie już miękka dodajemy mały kubeczek śmienaty 36 % i wszytsko dokładnie mieszamy podgrzewając chwilę.