darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Pierożki z farszem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Pierożki z farszem

Pierożki z farszem

Składniki:

Pierożki z farszem

 

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki,
  • 1l żółtko,
  • woda;

 

  • na farsz:
  • nieduża główka kapusty,
  • łyżka masła,
  • 1 cebulka,
  • pasztet DROP
  • 10 dag pieczarek,
  • 3 łyżki ryżu,
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Pierożki z farszem
Kapustę uszatkować jak najcieniej, lekko osolić wygnieść na misce. Cebulę poddusić nie rumieniąc na maśle z usiekanymi pieczarkami. Dodać kapustę, wsypać ryż (dobrze wypłukany wrzątkiem), wymieszać z solą i pieprzem, przykryć i dusić 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Przygotować niezbyt twarde ciasto z mąki, jajka i wody, bardzo dobrze wyrobić na desce, cieniutko rozwałkować. Pokrajać w niewielkie kwadraty, do każdego nałożyć trochę przestudzonego farszu, zalepić brzegi 'włożyć do osolonej wrzącej wody, gotować 10 minut. Podać pierożki polane masłem i posypane usiekaną zieleniną, z surówką z pomidorów i ogórków . lub z zieloną sałatą